Rijksleesclub voor medewerkers

Het Rijksmuseum heeft sinds 2021 een leesclub voor medewerkers. De aanleiding hiervoor was de vraag van medewerkers, aangewakkerd door de Black Lives Matter Beweging, om hun kennis te vergroten rondom zaken als inclusie, institutioneel racisme, en wit privilege. Tevens wilden medewerkers hun ongemak en verlegenheid om over dit soort zaken in gesprek te gaan verkleinen. Zij wilden manieren vinden om in actie te komen tegen uitsluiting en onderdeel zijn van de verandering naar een inclusief museum. Om in deze behoefte te voorzien is de leesclub opgericht.

Door Sherida Zorg

Vier medewerkers van het Rijksmuseum hebben de Rijks Leesclub ontwikkeld en opgericht. Tevens fungeren zij als gespreksleider. In december vorig jaar werd de leesclub aangekondigd, en werden we blij verrast door de animo hiervoor. Vanwege de vele aanmeldingen besloten we om met vier – ondertussen vijf – groepen van start te gaan en om te beginnen met de onderstaande leeslijst:

AuteurBoek
Raoul de JongJaguarman
Anton de KomWij slaven van Suriname
Anousha NzumeHallo witte mensen
Ewald VanvugtRoofstaat
Sinan ÇankayaOntelbare identiteiten
Enkele van de titels die we lezen in de leesclub. Foto: Anne Oechtering (2021).

Om de maand wordt aan de deelnemers een boek verstrekt. Ieder leest dit in eigen tijd. Vervolgens bespreken we het boek met elkaar in kleinere groepen. Omdat we niet bij elkaar kunnen komen doen we dat virtueel en dat werkt verrassend goed.

We hebben het zowel over de inhoud en het thema van het boek als over wat het met ons doet, welke lessen we eruit trekken en welke parallellen te trekken zijn met onze eigen werk- of privé situatie. Een week na de onderlinge bespreking schuift (waar mogelijk) de auteur aan. Op die manier trachten we het gesprek te verdiepen en meer inzicht te krijgen.

Velen van de 50 medewerkers die deelnemen aan de leesclub, ervaren de boeken en de gesprekken als verrijkend. We nemen nieuwe kennis tot ons, delen vrijelijk onze gedachten, luisteren naar meningen die soms ver af staan van de onze. Dit leidt soms tot nieuwe inzichten en maakt ons bewuster van onszelf en de verschillende perspectieven die verschillende mensen hebben. De opgedane kennis en inzichten worden gedeeld met collega’s, maar ook met het thuisfront. Er komen mooie gesprekken en levendige discussies op gang.

De Surinaamse schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom (Suriname 1898 – Duitsland 1945). Plaats en datum van de foto onbekend.

Het boek Wij slaven van Suriname van Anton de Kom van 1934 werd alom gezien als een ‘must-read’. Vanwege de geschiedkundige informatie, unieke schrijfstijl, persoonlijke verhalen, en uiteraard ook vanwege de verbondenheid met de Nederlandse geschiedenis. De gedigitaliseerde versie is gratis beschikbaar via de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse letteren (DBNL). Wie liever de papieren versie leest, die vindt zowel de originele editie als ook de heruitgave van 2020 in de collectie van de Rijksmuseum Research Library.

Wij hopen ook volgend jaar weer boeiende en leerzame boeken met elkaar te kunnen lezen en te bespreken!

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Algemeen, Ex Libris, Papieren Eregalerij. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.