Werk in uitvoering: Collectie Steven Joseph

Achter de schermen van Research Services wordt hard gewerkt om het informatiehart van het Museum kloppend te houden. Elke maand vertelt een medewerker van de afdeling over lopende projecten en actuele werkzaamheden. Vandaag is het woord aan Nel ten Brug, coördinator bibliotheekadministratie.

Door Nel ten Brug

Ongeveer twee keer per jaar krijgt de afdeling Bibliotheekadministratie het verzoek van onze collega’s van het Rijksprentenkabinet om de nieuw ontvangen fotografische geïllustreerde boeken in te voeren in de bibliotheekcatalogus. Het gaat om geschenken van de Britse verzamelaar en fotografiehistoricus Steven Joseph, die, ondanks dat hij zijn collectie in 2001 aan het Rijksmuseum heeft verkocht, doorgaat met collectioneren. En alles wat hij aanschaft, schenkt hij aan het Rijksprentenkabinet.

Joseph2

De nieuwste schenking is binnen!

De collectie Joseph is een unieke collectie waarin de ontwikkeling van de fotografische technieken te volgen is. De foto’s zijn vaak met de hand ingeplakt. Dit was noodzakelijk omdat het pas laat in 19e eeuw mogelijk werd fotografische afbeeldingen samen met tekst af te drukken.Omdat de interesse van Joseph uitging naar fotografisch geïllustreerde publicaties bevat de collectie werken over allerlei onderwerpen. Er zijn medische boeken met afbeeldingen van afschuwelijke huidziekten, antropologische of topografische platen in portefeuilles waarop mensen en plaatsen te zien zijn die in de 19e eeuw onbekend of onbereikbaar waren, maar ook romans en afbeeldingen van kunstwerken. Er zijn kranten en tijdschriften, want ook deze werden geïllustreerd met ingeplakte foto’s. Een voorbeeld hiervan is L’Opéra, een soort Uitkrant voor de negentiende-eeuwse Parijse uitgaanswereld.

Joseph3

Joseph4

In een interview in NRC Handelsblad uit 2001, vertelde Joseph dat hij zich lang “de baas voelde van een weeshuis vol kinderen die niemand wilde hebben.” Fotohistorici waren geïnteresseerd in individuele kunstwerken, niet in het illustratieve gebruik van fotografie. De collectie Joseph geeft inzicht in dit gebruik en biedt historici een unieke inkijk in de 19e eeuw.

Joseph1

Een willekeurige blik op de collectie

Joseph1
Dit bericht werd geplaatst in Werk in uitvoering. Bookmark de permalink .

Een reactie op Werk in uitvoering: Collectie Steven Joseph

  1. Pingback: Themamiddag Verhalen over fotocollecties in Nederlandse erfgoedinstellingen (verslag) | OKBN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.