Verhuizing 1 naar Depot Noord gestart!

Door Annepiet Nouwen, Informatiespecialist Studie- en Leeszaal

In december 2023 verscheen een blogpost over het programma P.R.O.F.Y.D. (Professionalisering Fysiek Depot Resarch Services) in het kader waarvan de collecties van Research Services extern zullen worden ondergebracht bij het EYE Collectiecentrum aan de Asterweg in Amsterdam Noord. Deze collecties bestaan uit de fysieke collecties van de Rijksmuseum Research Library, de collectiedocumentatie en het archief van het Rijksmuseum.

Een half miljoen items

In 2025 zijn de depots onder het Rijksmuseum waar genoemde collecties zijn ondergebracht, helemaal vol. Het gaat hier om circa 500.000 items, waaronder boeken, tijdschriften, etc… Het archief en de collectie-documentatie beslaat bij elkaar zo’n 1.5 km. In totaal beslaat de hele fysieke collectie meer dan 10 km. De informatie van de bibliotheek, de documentatie en het archief blijven van groot belang voor het doen van gedegen onderzoek. Het stoppen met verzamelen is dus geen optie. PROFYD is opgezet om aan het ruimtelijk vraagstuk van Research Services een oplossing te bieden.

Verhuizing 1 en 2

Niet de gehele collectie verhuist; gedurende verhuizing 1 zullen de documentatie, de tijdschriften en een groot deel van de boeken naar Depot Noord (zoals het Collectiecentrum intern wordt genoemd) worden overgebracht. De Bijzondere Collecties Bibliotheek, de veilingcatalogi en de recente algemene boeken blijven in het Rijksmuseum, maar zullen in de depots wel worden herplaatst. Deze (tweede) verhuizing staat gepland in september 2024.

Tijdlijn

Ten tijde van de vorige blogpost bevond het project zich voornamelijk in de voorbereidende fase, waarbij het Projectbureau PROFYD samen met medewerkers van Research Services druk aan de slag gingen om de verschillende collecties voor te bereiden op de daadwerkelijke verhuizing.

Inmiddels is het begin juni en er is heel veel gebeurd. Op maandag 3 juni 2024 is verhuizing 1 officieel van start gegaan. Onderstaande tijdlijn geeft in grote lijnen weer wat er in aanloop naar de verhuizing is gebeurd.

December 2023

Een eerste deel van de te verhuizen documentatie gaat alvast richting Depot Noord. De depotruimtes daar zijn echter nog niet ingericht en de documentatie wordt in meterbakken en dozen in de nog lege ruimtes geplaatst. De verhuizing geldt ook als een eerste test voor dat wat nog komen gaat. Gelukkig verloopt alles goed.

Januari 2024

Het deelproject Registratie & Collectiezorg draait op volle toeren. Het team, dat zowel uit medewerkers van Research Services, als externe projectmedewerkers bestaat,  zorgt ervoor dat de deelcollecties die uitgehuisd worden, goed zijn geregistreerd en geconserveerd. Zo loopt er een brochureproject (9.000 brochures worden in stofmappen geplaatst en in Leitzbakken gedaan) en wordt er hard gewerkt aan de registratie van de bibliotheekcollectie en collectiedocumentatie. Het deelproject wordt geleid door Nel ten Brug, hoofd van de Bibliotheekadministratie en deeltijds projectleider van het deelproject Registratie en Collectiezorg binnen het projectbureau PROFYD.

Maart 2024

5 maart – In het EYE Collectiecentrum vindt de Kick-Off van het PROFYD project plaats, georganiseerd voor de medewerkers van Research Services en het EYE Collectiecentrum. De directeuren van beide instellingen zijn bij de bijeenkomst aanwezig. Onder het genot van een hapje en een drankje maken de medewerkers nader kennis met elkaar.

18  maart – Een mijlpaal in het project! De firma Bruynzeel start met de inrichting van Depot Noord. Er zal gewerkt worden aan een nieuwe opbouwvloer en er worden nieuwe kasten gemonteerd, specifiek aangepast aan de collectie die hier ondergebracht zal worden.

Mei 2024

23 mei – Nel ten Brug meldt dat in haar deelproject Registratie & Collectiezorg het brochureproject is afgerond. In totaal zijn 8.459 werken (groot en klein) herpakt en omgenummerd. Ook de registratie van de collectiedocumentatie zal op tijd klaar zijn voordat de verhuizing begint.

28 mei – Bruynzeel levert op in Depot Noord. PROFYD programmamanager Anne-Marie Jeunink (en projectleider van het deelproject Inrichting & Verhuizing) is bij de oplevering aanwezig. Er wordt groen licht gegeven voor de start van de verhuizing een week later.

Juni 2024

3 juni – Vroeg in de ochtend begint de firma Vlaming in het Rijksmuseum met het vullen van de eerste meterbakken. Het is de start van een verhuizing van zo’n 200.000 boeken en tijdschriften. De komende vier weken zal op beide locaties tegelijkertijd kasten leeg worden gehaald en ingeruimd. Het is de bedoeling dat de verhuizing begin juli is afgerond.

Effect van de verhuizing op de dienstverlening

Zolang de verhuizing loopt, zijn delen van de bibliotheekcollectie minder beschikbaar voor interne en externe gebruikers. En hoewel deze materialen voorlopig nog even niet raadpleegbaar zijn in de Research Library, zullen beetje bij beetje steeds meer boeken weer aan te vragen zijn voor Scan on Request. Mocht je dus in de tussentijd specifieke pagina’s willen inzien dan raden we je aan een scan aan te vragen via de bibliotheekcatalogus. Daar vind je bij de objectinformatie onderin bij ‘status’ tevens actuele informatie over de beschikbaarheid van onze collectie.

Tijdens de verhuizing zijn de Research Library en Study Room Prints & Drawings open volgens de reguliere openingstijden. Vragen over onze dienstverlening ? We zijn te bereiken via studiezaal@rijksmuseum.nl

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Algemeen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.