Kunst der ontmoeting: Lee Ufan in de tuinen en de Research Library

Door Joëlle Daems, Informatiespecialist Studie- en Leeszaal

Deze zomer presenteert het Rijksmuseum in de tuinen beeldhouwwerken van kunstenaar Lee Ufan (1936). Hij is een Koreaanse beeldhouwer, schilder, dichter en filosoof. Lee maakt deel uit van de Japanse kunstbeweging Mono-ha (school van dingen), die in de jaren 1960 in Tokio werd opgericht. In plaats van traditionele kunstwerken te maken, onderzocht deze groep de eigenschappen van natuurlijke en industriële materialen. Ze bestudeerden de relatie tussen deze materialen en hoe ze zich verhouden tot een bepaalde ruimte. Dit was een kritische reactie op de snelle industrialisatie in Japan.

Lee Ufan in de Rijksmuseumtuinen © Rijksmuseum/Albertine Dijkema

In de Rijksmuseumtuinen zie je zeven werken gemaakt met materialen zoals steen, metaal en water, die een relatie aangaan met de natuur en architectuur. In het museumgebouw zelf zijn ook nog twee sculpturen te bezichtigen. Voor Lee is de ontmoeting tussen de beschouwer en het kunstwerk belangrijk. Als beschouwer ben je niet passief, maar kun je zelf de werken ervaren en interpreteren. Door zijn sculpturen bekijk je ook de tuinen op een nieuwe manier. Het is kunst der ontmoeting en een verwondering over ruimte, zoals hij zijn werk zelf omschrijft.

De tuinen van het Rijksmuseum zijn rustig en je kunt er tot stilstand komen, maar tegelijkertijd bevind je je midden in een drukke stad en een snel veranderende wereld. De beeldhouwwerken benadrukken dit contrast en nodigen uit tot reflectie. Je kunt je bezoek aan de tuin combineren met een bezoek aan de Research Library. De Leeszaal is bij uitstek een goede plek om te reflecteren. Pierre Cuypers (1827-1921) heeft de ruimte ontworpen voor onderzoek en reflectie, maar ook om als bezoeker actief een relatie aan te gaan met de boeken, net zoals bij de werken van Lee.

Lee Ufan in de Rijksmuseumtuinen © Rijksmuseum/Albertine Dijkema

Met dit in gedachten, kun je in de Leeszaal literatuur raadplegen over Lee Ufan. Maar je kunt ook objecten aanvragen in de Studiezaal, om ze te bekijken in de geest van Lee. In de Studiezaal krijg je de kans om objecten van dichtbij te observeren, die je anders misschien alleen als digitaal beeld zou zien.

Als je plaatsneemt in de Studiezaal en naar buiten kijkt, zie je een beeldhouwwerk van Lee. De sculptuur bevindt zich op het kleine ronde plein bij de schooltuin. Het bestaat uit twee grote platen van geroest metaal die samen een rechtopstaande driehoek vormen, met aan beide kanten een zware steen. Voor je op tafel ligt jouw aangevraagde object. Je kunt jezelf eens afvragen: wat voor materialen zie ik eigenlijk? Wat zijn de eigenschappen van de materialen en hoe verhouden ze zich tot elkaar? Wat hebben de materialen voor invloed op de omgeving en op mij? Het is kunst der ontmoeting: ervaar, reflecteer en verwonder.

Lee Ufan in de Rijksmuseumtuinen © Rijksmuseum/Albertine Dijkema

Literatuur in de Leeszaal

Literatuur over Lee Ufan ligt voor je klaar in de Leeszaal en wordt de komende maand aangevuld. De catalogus is vanaf 14 juni 2024 beschikbaar in de Leeszaal.

De werken van Lee Ufan zijn van 28 mei t/m 27 oktober 2024 te bezichtigen in de Rijksmuseumtuinen.

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Algemeen. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.