Aanwinst: bouten en moeren

De collectie van Research Services groeit nog altijd. De aanvankelijk bescheiden negentiende-eeuwse handbibliotheek is ondertussen uitgegroeid naar ca. 450.000 boeken. Iedere maand maakt Research Services de nieuwe aanwinsten van de bibliotheek collectie bekend. Conservator Bibliotheekcollecties Geert-Jan Koot presenteert een in het oog springende verwerving.

Door Geert-Jan Koot

In 1927 verscheen ‘Depero Futurista’, het eerste modernistische kunstenaarsboek, een mijlpaal van avant-garde kunst en van het boek als object. Het boek biedt een overzicht van het werk van Fortunato Depero van 1913 tot 1927, bestaande uit afbeeldingen van zijn schilderijen, beelden en ontwerpen voor bouwwerken en textiel.

The Bolted Book Facsimile from Designers & Books on Vimeo

605555344[2]
(Foto: The Official Bolted Book website)

Fortunato Depero (1892-1960) was een vertegenwoordiger van het futurisme, de Italiaanse beweging en kunststroming die tussen 1909 en 1914 actief was en zijn oorsprong heeft in het kubisme. Kenmerken van het futurisme zijn o.a.: snelheid, energie, agressie, krachtige lijnen, vooruitgang en nieuwe technologie. Samen met de futuristische kunstenaar Giacomo Balla (1871-1958) schreef Depero in 1915 het manifest ‘La ricostruzione futuristica dell’universo’ (De futuristische reconstructie van het universum’). Met deze tekst werd de grondslag gelegd voor de heropleving van het futurisme na de eerste wereldoorlog.

‘Depero Futurista’ geeft een overvloed aan voorbeelden van typografische experimenten en uitzonderlijke vormgeving. De tekst is gedrukt in rood en zwart in uiteenlopende geometrische vormen. Het boek bestaat uit 240 adembenemend vormgegeven pagina’s, gedrukt op 123 bladen van vijf verschillende papiersoorten. Niet gelijmd of gebonden, maar bijeengehouden door twee kloeke aluminium moeren en bouten in de kaft. De bijnaam ‘Libro Imbullonato’ of ‘The Bolted Book’ verwijst naar deze uitzonderlijke bindwijze.
De recent aangekochte facsimile is een zeer nauwgezette kopie van het boek dat 90 jaar geleden door Fortunato Depero is gemaakt, inclusief de verschillende papiersoorten en de beide schroeven en moeren. The Bolted Book is samen met een klein boekje met essays en toelichtingen, verpakt in een speciale doos.

Al spoedig werd het boek beschouwd als een van de vier fundamentele werken van het Italiaans futurisme. WIRED magazine bejubelde de facsimile als “one of the world’s most iconic design books.” In de pers werd de heruitgave zelfs uitgeroepen als het meest bijzondere boek van 2017; het was dan ook buitengewoon snel uitverkocht.
De financiering is door Kickstarter crowdfunding gerealiseerd: 1315 donateurs brachten ruim $ 250.000 bijeen om de productie mogelijk te maken.
Op de website boltedbook.com zijn foto’s van de afzonderlijke pagina’s te zien.

The bolted book (Depero futurista) ; with a reader’s guide edited by Raffaele Bedarida, Heather Ewing and Steven Heller ; essays: Steven Heller, Nicoletta Boschiero, Federico Zanoner, Gianluca Camillini, Raffaele Bedarida. London : Thames and Hudson, 2017
Facsimile edition. 2 delen in doos (248 ongenummerde pagina‘s, 47 pagina’s) ; 24,5 x 32 cm.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Aanwinsten Bibliotheek, Hoogtepunten. Bookmark de permalink .

Een reactie op Aanwinst: bouten en moeren

  1. Pingback: Aanwinsten bibliotheek Rijksmuseum gepresenteerd in nieuwe blog | AICA Nederland

Reacties zijn gesloten.