Recepten analyseren en prenten meppen

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 februari vond de vierde editie van HackaLOD plaats. Vijftien teams van developers ontwikkelden tijdens deze 24-uurs hackathon prototypes van toepassingen met Linked Open Data uit de culturele sector. In de sfeervolle – en stampvolle – Amsterdamse Posthoornkerk pitchten vijftig vermoeide hackers zaterdagmiddag hun apps voor publiek en vakjury tijdens het afsluitende symposium. HackaLOD 2018 werd georganiseerd door de Koninklijke Bibliotheek, het Netwerk Digitaal Erfgoed en, dit jaar voor het eerst, de afdeling Research Services van het Rijksmuseum.

Door Maarten Heerlien

hackalod-over

Posthoornkerk. Foto: Stadsherstel Amsterdam, Aart-Jan van Mossel | http://www.hackalod.com

Linked Open Data, een van de fundamenten van het Semantisch web of Web of Data, de volgende fase van het Internet, heeft de afgelopen tien jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt. Met behulp van Linked Open Data worden online databestanden op een betekenisvolle en duurzame wijze aan andere data gerelateerd met links. De aard of betekenis van die relaties tussen de datasets kan worden gelezen en begrepen door zowel mensen als machines. Met name in dat laatste aspect schuilt de kracht van LOD, want hiermee wordt het mogelijk om op geavanceerde wijze antwoorden op complexe vragen te zoeken door verschillende databronnen heen die overal op het web kunnen staan. Dat legt onverwachte verbanden tussen bronnen bloot, wat de ontwikkeling van nieuwe kennis en toepassingen mogelijk maakt.

Het is in dat opzicht niet verwonderlijk dat juist de erfgoedsector, met name in Nederland, al vroeg het potentieel van Linked Open Data inzag. Toepassing van LOD stelt ons in staat om collecties te bestuderen en te benutten op een niveau dat de grenzen, en daarmee de kennis, van de eigen erfgoedinstelling overstijgt. Sinds halverwege de jaren 2000 hebben musea, bibliotheken en archieven in tal van projecten de mogelijkheden van LOD onderzocht en doorontwikkeld, vaak samen met academische partners. De resultaten van die experimenten worden op nationaal niveau meer en meer bestendigd door het Netwerk Digitaal Erfgoed. HackaLOD is een aanjager van doorontwikkeling op dat vlak en een showcase voor de creativiteit en expertise van de community erachter.

HackaLOD 2018 bestond uit drie onderdelen. Vrijdag overdag namen ruim 60 deelnemers deel aan de Netwerk Digitaal Erfgoed Workshop waarbij software leveranciers samenwerkten met één of meer van hun klanten aan de verdere ontwikkeling van Linked Open Data in de erfgoedsector. De hackathon trapte af om 18.00 uur met een aantal data pitches, waarna de hackers aan de slag gingen. En hoewel degenen die even wilden rusten terecht konden op een veldbed in de gewelven van de kerk, bikkelden de meeste van hen 24 uur door achter hun laptop.

Terwijl de hackers de laatste hand legden aan hun apps, begon zaterdagmiddag om 15.00 uur het symposium ‘Culturele Linked Open Data’. De ruim 120 deelnemers leerden tijdens drie plenaire presentaties en vier parallelsessies meer over de uiteenlopende mogelijkheden van Linked Data. Bert Spaan demonstreerde de toepassingen met combinaties van historische kaarten en databronnen die hij de afgelopen twee jaar bij de New York Public Library ontwikkelde, terwijl Prof. Dr. Erik Kwakkel, boekhistoricus aan de Universiteit Leiden, de meerwaarde van LOD en de IIIF-standaard voor academisch onderzoek toelichtte en brandweerman en data-architect Bart van Leeuwen liet zien hoe combinaties van verschillende databronnen helpen calamiteiten te bestrijden.

Om 17:00 uur was het de beurt aan de hackers. Elk van de vijftien teams kreeg twee minuten om de applicatie te presenteren die ze de afgelopen 24 uur hadden ontwikkeld. En daar zaten een paar hoogstandjes bij. Zoals een app waarmee je een wandeling kunt maken langs monumenten, een tool die internet memes zoekt bij historische krantenartikelen en een informatieomgeving over bier en brouwerijen. Opvallend dit jaar was het hoge niveau van de apps en de daadwerkelijke toepassing van linked datasets, mede door het beschikbaar komen van veel aanvullende LOD-sets in het afgelopen jaar, waaronder een experimentele Linked Open Dataset van de collectie van het Rijksmuseum.

De publieksprijs ging dit jaar naar het team van de Universiteitsbibliotheek Leiden voor hun app ‘Prentenmepper’, een spel waarin spelers gebouwen op prenten opzoeken in de stad waar ze zijn, een foto ervan maken, de historische situatie met de huidige vergelijken en de geocoördinaten toevoegen aan de prent. De jury, onder leiding van Saskia Scheltjens, kende de hoofdprijs toe aan de applicatie ‘Jamie LODiver’ van het team van het KNAW Digital Humanities Lab. In deze linked data toepassing combineerde het team recepten uit een populair Nederlandse receptenmagazine met onder andere krantenartikelen van de KB en afbeeldingen uit de collectie van het Rijksmuseum, voor inhoudelijke analyse met behulp van machine learning.

20180210A330

De winnaars van de juryprijs: Team KNAW DH Lab met Hugo Huurdeman, Richard Zijdeman, Melvin Wevers en Marieke van Erp. Foto: http://www.hackalod.com

Voor Research Services is inzet op Linked Open Data, en in het verlengde daarvan deelname aan HackaLOD, een logische volgende stap. Via onze diensten willen we gebruikers van de collectie van het Rijksmuseum een zo breed mogelijke context geven, door alle mogelijke bronnen rondom een object geïntegreerd aan te bieden en zo multidisciplinair onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe kennis en toepassingen optimaal te faciliteren. Als HackaLOD iets aantoont, is het wel dat Linked Open Data een veelbelovend middel is om die ambities verder vorm te geven. Wordt vervolgd.

Meer weten over HackaLOD? Op www.hackalod.com vind je alles over het evenement, de deelnemers en de datatsets.

 

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Werk in uitvoering. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.